fredag 30 mars 2012

vilofredag


Jag passar på att lägga in en hel vilodag idag. Igår var första kvalitetspasset på mycket länge.
Efter råd från Staffan tyckte han att jag kunde nöja mig med 6 x 1000 m istället för 8 repetitioner som jag tänkt från början. Jag lyssnade på hans goda råd och direkt efter passet och idag är jag nöjd med beslutet. Finns ingen anledning att stressa fram något.

Passet gick bättre än förväntat. Eftersom min Garmin fortfarande ballar ur när jag springer på bana körde jag efter 1000 m markeringen på banan. Efter uppvärmning på 2 km var det dags att ge sig i kast med intervallerna. Även om jag gillar kvalitetspass är det lite jobbigt just innan man ska sätta igång eftersom du vet hur jobbigt det kommer bli.

Tyckte det var svårt att hitta tempot. Den första km (3:51) var den långsammaste medan den sista (3:36) var den snabbaste. Så det blev ett progressivt pass helt utan planering :)
Det var rätt kraftig motvind på ena långsidan och där var det bara att tugga på.
Tänkte vid varje varv att jag får igen vinden på andra långsidan så det var den jag såg fram emot på varje repetition.

Nånstans mellan 3.51 och 3.36 är en fart som jag kan hålla. Nästa pass kommer jag försöka hålla 3.45 fart.

Idag är jag lite stel i kroppen. Särskilt den vänstra vaden gör lite ont. Men det är så det ska kännas, enligt mig, efter ett tufft pass. Så vilodag idag var helt rätt efter att ha tränat måndag - torsdag.

Imorgon ser jag fram mot att träffa Peter igen för lite löpning på 20 km.

Torsdagens träning

Uppvärmning + nedjogg 4 km
Intervall 6 x 1000 m/1 minuts vila (3.51/47/45/41/42/36)







torsdag 29 mars 2012

mör i kroppen


Kroppen är inte van vid den hårda träningen :) Var rätt mör i kroppen igår efter gymmet.

Idag ska jag köra första kvalitetspasset på länge. Det blir en cykeltur till Åby idrottsplats. Efter uppvärmning blir det 8 x 1000 m med 1 minuts vila. Vi får se om det finns fart kvar i gubben. Hoppas kunna ligga i 3.50  3.55 tempo i alla fall.

På fredag är det gym igen (tror jag). Eller om jag faktiskt skulle lägga in en hel vilodag?
För det blir 20 km löpning på lördag och på söndag åker vi till Skatås hela familjen.
Tänkte hyra en joggingvagn och testa om vår lille son gillar det. I så fall blir det en lätt runda på grusåttan.

Använder ni joggingvagnar? Ska man satsa på en renodlad joggingvagn eller en kombinerad joggingvagn/cykelvagn? (min fru vill ha en cykelvagn).
Tycker de kombinerade vagnarna ser klumpiga och tunga ut. Har ni några erfarenheter?

På lördag är det vårstädning i bostadsrättsföreningen. Tur att vi inte har så stor tomt och att vi bara är 5 personer i föreningen. Blir lite enklare då ... eller svårare. Beror på hur man ser det.



onsdag 28 mars 2012

ändring i schemat


Det blev justeringar i schemat även igår som skulle innehålla lätt löpning 8 km (hem från jobbet) samt 12 x 200 m backe.

För ett par veckor sedan beställde jag en lättviktsryggsäck för att kunna ta med mig ombyte till jobbet när kör transportlöpning och igår var premiären.
Ryggsäcken satt bra men jag fick justera axelremmarna ett par gånger under passet. Den är lätt och uppfyller de behov jag behöver. Det ryms mer packning än vad den ser ut att göra.

Även om jag hade lätta ben i måndags under löpningen så kände jag av det igår. Det var löpning med stela lår. Klockan visade en snabbare snittfart än vad jag kunde ana; 4.27 min/km.

Eftersom jag kom iväg lite senare från jobbet än vad jag tänkt sprang jag direkt hem för att hinna träffa min son. Backintervallerna fick vänta till senare på kvällen.
Efter att jag gett honom middag tog jag ut honom i vagnen för att köpa glass. Sprang lite med en otymplig vagn och vips fick jag ihop ytterligare 2 km.

Backintervallerna ja .... Vid 19- tiden kom jag iväg. Behöver inte ge mig iväg särskilt långt eftersom jag bor i ett område fullt av backar. Så runt husknuten kunde jag genomföra passet som blev 10 x 200 m med joggvila till starten. Det var riktigt tungt men belöningen väntade hemma i form av glass :)
4,4 km ytterligare till handlingarna.

Idag är det löpvila men istället hittade jag åter till gymmet efter ett par dagars frånvaro.
Så kroppen har fått sig en genomkörare.

Nästa vecka, eller kanske redan i helgen, ser jag fram mot intervaller på bana. Har längtat efter det under hela vintern.



Tisdagens träning

Löpning 10 km - 4.27 min/km
Backträning 10 x 200 m - 4.55 min/km

Onsdagens träning

Gym 45 min

tisdag 27 mars 2012

någorlunda form


Enligt schemat så skulle det vara lätt löpning över 10 km igår med en medelfart på 4.45 min/km. Kroppen ville helt annat.
Distansen blev 10 km men tempot skruvade jag upp. Det gick lätt. Fart och teknik kändes kontrollerat och jag var inte särskilt trött när passet var avslutat.
Klockan stannade på 10, 5 km med en snittfart på 4.19 min/km

Inga smärtor alls i foten. Inte heller den lilla vrickning som jag fick i lördags kändes av. Det enda som nu stör lite är att min vänstra fot fortfarande känns lite stel. 

Idag fortsätter jag med lätt löpning hem från jobbet (8 km) för att avsluta med 12 x 200 meter i backe. Jag längtar


Dagens träning

Löpning 10, 5 km - 4.19 min/km

måndag 26 mars 2012

börjar bli en vana


Lördagen bjöd på härlig löpning i de kuperade spåren kring Gunnebo slott och Rådasjön.

Jag som hade sett fram mot ett soligt pass fick istället nöja mig med en gråmulen och rätt kylig förmiddag. Underställströja, mössa och vantar behövdes.

Tempot var kanske lite högre än planerat men det flöt på ganska bra förutom i de allra brantaste backarna då jag var ganska trött. På flacken gick det desto bättre och jag försökte fokusera på tekniken.

Efter ett par kilometer trampade jag snett med högerfoten och det gjorde riktigt ont. Svor högt och tänkte att det var typiskt. Inte kunde jag skada min andra fot nu när jag blivit bra i den vänstra. Smärtan avtog ganska snabbt och det var aldrig någon fara för att kunna genomföra passet. Igår var jag lite öm men idag känner jag ingenting. Puh, vilken tur

Det blev 12,35 km i 4.39 fart. Avslutade med utfall ett varv runt huset. Jag kan lova att det svider gott i låren efter det.

Är så glad att vara igång igen!


fredag 23 mars 2012

uppstart


Ytterligare en uppstart för löpningen har inletts. Igår sprang jag 10 km i lätt tempo. Garmin fick stanna hemma för annars skulle jag bara bli stressad och kika på tempot.

Foten känns bra. Ingen smärta men den känns tung och stel. Vet inte vad det kan bero på. Det kanske släpper när jag har lite fler kilometer i kroppen.

Jag har inte legat på latsidan de senaste veckorna. Istället har jag besökt gymmet 3 dagar i veckan. Det har varit en skön start på morgonen. Enligt Funbeat har jag varit där regelbundet under fem veckor nu.
Nu när löpningen, förhoppningsvis, kommer ta mer tid blir det mindre gym. Men jag ska ändå försöka komma dit 1-2 gånger i veckan samt köra lite bålstyrka hemma.
Har även en skivstång i källaren som jag behöver lite mer vikter till. Då kan jag köra marklyft på hemmaplan istället :)

Imorgon hoppas jag få springa under värmande solsken. 12 km är planerat längs med Gunnebo Slotts omgivningar.
Till veckan ska jag köra igång på allvar igen. Nu vill jag vara fri från skada och sjukdom så att jag kan börja träna det jag gillar allra mest.


fredag 16 mars 2012

hostar igen


Det svänger fort. Obehagligt fort. Känns som nåt inte är som det ska.
Knappt två veckor, i princip hostfri, (förutom ansträngningsastman) fick Kakan vara frisk.

I onsdags kväll började han hosta som besatt igen. Från ingenstans kom hostan. Idag har det fortsatt i oförminskad styrka. Som en enveten gubbhosta.
Det har inte blivit många timmars sömn det två sista nätterna. Det är inte sömnbristen som är det värsta utan att inte kunna göra något för den lille mer än att ge honom vatten och trösta. Kanske gott nog ändå.

Hostmedicinen tyckte jag var väldigt effektiv så vi hoppas att den blir verkningsfull redan i helgen igen.
Tänker längre fram när det är dagistider. Alla baciller som svävar runt. Vore hemskt om hostan skulle vara så här kraftfull varje gång han blir förkyld.

I vår vardag är en förkylning jobbig men i det stora hela en piss i rymden. Som alltid är man alltid sig själv närmast. Så även nu


tisdag 13 mars 2012

det lilla som är det största


Solen sken igår och så även lille Kakan. Vilket härligt humör han har.

Vid kvällsgröten klappades det händer och skratten avlöste varandra. Igår var det första gången som han sa pappa och verkligen menade det. Är det möjligt att kunna hålla tillbaka tårarna då? Jag kunde det definitivt inte utan de rann nedför mina kinder.

Det lilla som är det största i livet just nu. Vi fick barn precis vid rätt tillfälle. Det stod skrivet i stjärnorna. Eller som ordspråket säger, som vi gjort till vårt, Ad astra per aspera.



måndag 12 mars 2012

en riktigt bra helg


Har haft en riktigt härlig helg!

I lördags tog vi en promenad i omgivningarna kring Gunnebo slott. Vi är lyckligt lottade som bor så nära naturen och det härliga slottet.

Igår var det dags att testa foten för löpning. Innan testet tycker jag naturligtvis att det gör lite ont och är rädd för vad testet ska ge för resultat.
Ut kom jag. Går de första 200 meterna för att undvika kullerstenen och vad den kan föra med sig. Börjar springa lätt och inser att det går bra. Fortsätter i ytterligare 6 km utan att känna någon smärta. Dock är jag väldigt stel i foten trots stretching och rehabövningar.
Möjligen har jag gått och spänt foten lite extra bara för att undvika att det ska göra ont.

Ett härligt besked att kunna vara tillbaka i löparspåret igen efter 14 dagars frånvaro.
Nu kommer jag skynda långsamt och köra prerehab dagligen ett tag framöver.
Nästa löppass blir på onsdag och därefter lördag. Även nästa vecka kör jag uppstart och därefter hoppas jag kunna köra på som vanligt igen.

Eftersom jag ställer in årets första tävling 17 mars i Skatås siktar jag istället på Lerumsloppet i slutet av april. Där tänker jag springa 5 km och förhoppnings få en riktigt bra tid. Vad tror ni om under 18 minuter?

Nu är jag mest glad över att jag kan springa igen och att jag har världens mest söta unge hemma. Idag var det riktigt jobbigt att lämna hemmet och honom :/

torsdag 8 mars 2012

uppföljning


När du adopterar från Colombia är du skyldig att skicka återrapporter om barnets utveckling.

Vår hemutredare skriver sammanlagt 4 rapporter. De skickas två månader, åtta månader, 14 månader samt 20 månader efter hemkomst till Sverige. Rapporterna skickas till Adoptionscentrum som i sin tur skickar dessa vidare till Colombia.

Igår hade vi det första besöket av hemutredaren. Det var första gången han skulle skriva en sån här rapport. Själva mötet tog inte mer än 30 minuter. Han tyckte att allt såg bra ut även fast vår lille kille bara satt på golvet och var förundrad över vem personen som kommit hem till oss var :)
Utredaren uttryckte det hela som att "det här är ju ingen rocket science. Det är ju ni som känner barnet". Vi kommer att komplettera med vår objektiva syn på sonens utveckling.

Dessutom ska vi skriva ett personligt brev till Colombia och skicka bilder. De vill så klart veta hur det går för honom här i Sverige.

Jag är så glad, lycklig och stolt varje morgon jag ser honom vakna. Vi kunde inte haft mer tur än få lära känna just honom. 

diagnos


Igår var jag hos sjukgymnasten och fick en diagnos för min skada. Det mest troliga var att det handlade om en inflammation alternativt en överansträngning i senfästet i foten för Peroneus Longus


Fick ett par rehabövningar att göra. Det handlar om att stretcha utsidan av foten. Excentriska tåhävningar, gå på hälarna, balansera på hälarna, balans på ett ben (helst på balansplatta) och att gå i en åtta.
Började direkt med övningarna och nu hoppas jag att det snart kommer bli bättre. Mycket bättre har det redan blivit med hjälp av löpvilan. Förhoppningen är att övningarna kommer förebygga liknande skador i fortsättningen.

Istället för löpträning har jag fått rutin på gymmet. Det har blivit tidiga mornar för min träning. Men det är skönt att få gymmet lite för sig själv. Vi är ett par tappra själar där när de öppnar.

På söndag kommer jag göra ett löptest. Förhoppningen är att det ska bli några km (6 km är planen) utan smärta. Funkar det bra kommer jag fortsätta med korta pass ca 2 veckor framåt. Långpass var något jag skulle undvika nu till en början. Låter klokt tycker jag.

Återbesök hos sjukgymnasten om två veckor. Hoppas jag blivit fri från bekymren så att jag inte behöver träffa henne.

måndag 5 mars 2012

fort och sakta


Vissa dagar känns foten bra men efter att jag gått lite drygt 11 kilometer i lördags hade jag riktigt ont.

Igår försökte jag mig på några löpsteg runt huset men foten värkte. De senaste dagarna har jag gått i mina löparskor eftersom de är mjuka och sköna. Converse kanske inte är den bästa skon att gå i om du har ont i foten (som jag gjorde i lördags)

Idag var det åter ett besök på gymmet. Börjar bli en stamgäst där nu. Börjar till och med se fram mot att lyfta vikter kl. 7 tre dagar i veckan. Om det beror på att jag måste sysselsätta mig med träning eller om det är nödvändigt för att jag ska bli starkare och därmed en bättre löpare vet jag inte :) Som med så mycket annat är det nog en kombination av dessa.

Fick tips på att Twitter att börja med marklyft. Det ska vara en riktigt bra övning för hela kroppen. Så i fredags var det premiär. Har lite problem med tekniken men med fler lyft kommer det säkert att sitta om ett par gånger.
Träningsvärk fick jag i alla fall.

Förutom träningen händer det en massa spännande med Kakan. I onsdags satt min fru på golvet med sin kamera. Helt plötsligt börjar Kakan att hasa sig framåt. Bara sådär.
Hur häftigt är inte det. Så nu är det det roligaste han vet. Förutom att gå då :)
Samma dag kunde vi se att den första tanden har tittat fram. En vass liten vit sak har kikat fram i underkäken. Hurra, den första tanden. Vi har anat det ett tag eftersom han stoppar fingrarna i munnen konstant och "kliar" sig.

Hela tiden får du höra från småbarnsföräldrar hur fort det går i barnens utveckling. Jag har tänkt att hur fort kan det gå egentligen. Nu när jag själv har barn inser jag att det FAKTISKT går riktigt snabbt. Från en dag till en annan händer det häftiga saker. Det är så jäkla kul.

Har tid inbokat hos sjukgymnast på onsdag morgon. Idag ringde jag även till Idrottsrehab Ullevi och försökte hitta en tid. De verkar mer erfarna vad gäller idrottsskador. Så nu väntar jag ett samtal från dom ifall de hittar en tid.
Nu vill jag bli smärtfri i foten för jag längtar efter löpningen igen. Den första tävlingen, 17 mars, kommer jag ställa in. Känner mig inte tillräckligt bra tränad för att tävla.
Ska jag ställa upp i en tävling ska jag känna att jag har nåt att visa. Idag känns det inte så.
Siktar framåt med mer träning istället. Tävlingssäsongen har ju inte ens börjat.